Haastetonnikalaa

Puolenkilonvoiblogin (<3) Oliivia ja Parempi Puolisko iskivät salaman lailla tonnikala-aiheisella haasteella koska kalaruokia täällä ei ole vielä kovasti tehty. Touché!

Tutkitaanpa ensin tilannetta. Kanssanisäkäshän ei kovasti pidä kalasta, ellei se ole minun äitini valmistamaa. (Oh the insult.) Tunaa se kyllä onneksi syö, samoin minä. Minä sitäpaitsi rrrrakastan tuoretta tonnikalaa, etenkin sushissa. Koska Oliivia ja Parempi Puolisko kaipailivat uusia tuna-ideoita, tulkoon vielä esitettyä seuraavat top-listat:

Paras tonnikalasalaatti tähän mennessä:
1. Vespan tuoretta tunaa ja tsiliä sisältävä salaatti

Paras tuoretta tunaa sisältävä ruoka ikinä:
1. Sushi

Paras purkkitunaa sisältävä ruoka:
1. Tuulentuvan Sitruunalla ja basilikalla ryyditetty tonnikalavuoka (olen tässä ikävöinyt Tuulentupaa vaikka kuinka ja kauan ja nyt käy ilmi, että se on päivittynyt :-o MIKSI MINÄ EN TIENNYT???++)

Paras purkkituna:
1. Pirkan tonnikalaa chilikastikkeessa (käytännössä siis öljyssä joka on tsilinpaloilla maustettu)

Minähän en ole mikään reseptien kirjoittaja, siis itse, joten lainakamalla lähdettiin liikkeelle nytkin. Pohjaksi otin Ruokalan Tonnikalarisoton. Tähän ainoa haasteruokaan tehty muunnos oli korvata riisi ohralla. Näin:

Tonnikalaohratto
aika monelle

  • 1,2 l kasvislientä
  • öljyä
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 400 g ohrasuurimoita (itse ostin esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita, mutta myös kokonaiset käyvät varmasti)
  • suolaa ja pippuria
  • 1 sitruunan mehu
  • 70 g voita tai Oivariinia
  • 100 g parmesania raastettuna
  • 1 prk tunaa (itse käytin sitä Pirkan chilitunaa)
  • 1 pussi pakasteherneitä
  • ruohosipulia kuvausrekvisiitaksi
  • valkoviiniä jos neste loppuu, ahaha
Pilko ja kuullota sipulit kattilassa. Kuumenna kasvisliemi toisessa kattilassa - ja pidä se siinä lämpimänä. Lisää sipulikattilaan ohra ja kuullota hetki. Kaada päälle sitruunan mehu ja vähän kasvisliemestä. Sekoita kunnes neste on imeytynyt. Levyn ei tule paahtaa täysillä tässä vaiheessa, vaan keskilämpö riittää.

Mausta riisi suolalla ja pippurilla. Kaada lisää nestettä (n. 2 dl kerrallaan) ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt. Toista edellistä vaihetta, kunnes ohra vaikuttaa kypsältä - hieman purutuntumaa on hyvä olla. Jos neste loppuu kesken, tee lisää kasvislientä tai lorauta sekaan vähän valkoviiniä, kuten minä tein.

Heitä sekaan voi, juustoraaste, (valutettu) tonnikala ja herneet. Sekoita ja anna muhia kannen alla muutama minuutti. Silppua päälle kuvausrekvisiittaa ja tarjoa.

Ohratosta tuli minusta mainiota, ja risottoja inhoava kanssanisäkäskin piti sitä "ihan ookoona". Ruokailun jälkeen on kuitenkin tarjoiltava seuraava vinkki vitonen: herneet voi huoletta jättää pois, ellei nyt jostain syystä rakasta pakasteherneiden makua.

Q & A: Miksi ohraa? Koska ohra on sekä terveellistä että lähiruokaa parhaimmillaan.

Toivottavasti haastajat tykkäävät; minä jään miettimään, kenelle isken haasteen itse :)

10 comments:

Merja said...

Tässähän hyvä vinkki mun ohrapaketille. Mulla on uinunut hyllyssä ohrapaketti jo pitkään josta olen uunipuuroa muutamia kertoja tehnyt, mutta siinäpä se melkein on..

Liina said...

kiva jos sait ideoita! mun on tehnyt mieli tehdä ohrattoa jo pitkään - taidan joku päivä kokeilla esimerkiksi sitä älyttömän hyvää Kulinaarimurulan sitruunarisottoa ohrattoversiona :)

Paras purkkituna: tonnikalaa mehicana! :-D Vaikka tuo silinenkin on varmasti hyvää, tässä on vaan lisänä maissia ja kidneypapuja :-P

Ja ehkä paras purkkitunaruoka: sushipala nimeltä tonnikalasalaatti, uih ja voih. Pidän siitä enemmän kuin tuoreesta.

Paras tunaruoka: Oulun känkkylässä syöty valtava tonnikalasalaatti. Aivan peruskamaa, mutta hinku oli tunaan silloin niin kova, että osui ja uppos aivan kympillä. Ja sellaista parempaa purkkitunaa, oikein kosteaa ja maukasta. Mmmm.

Tällasta kokeilisin myös!

(Mun arki-illan pikaruoka on usein, kuten tänäänkin, pussi pakastevihanneksia uunivuokaan ja purkki tunaa mexicana päälle, uuniin ja napaan. Ou mai miten helppo ja härkullinen.)

Hauska aihe, purkkituna :-) Nyt voin ostaa taas purkkejakin kun on metallinkierrätys taloyhtiössä!

Liina said...

hei kiitos arki-iltavinkistä! tuo tulee tarpeeseen, tosin mä jatkan varmaan tsilituna-linjallain :D

sanna said...

Heipsan, tulin vastavierailulle! Tai itse asiassa tapahtui hassu sattuma: itse eksyin toissapäivänä just ekaa kertaa blogiisi :) enivei, täällä näyttää ihan tolkuttoman hyvältä KAIKKI ruuat, kokeilulistani kasvoi taas kilometrin verran..

Hanna said...

Pakko kokeilla, minuun on oikein iskenyt jokin ohravillitys viime aikoina. Niin pahana, että avomies jo pyyteli että eikö voitais syödä välillä vaikka riisiä :D

/hanna sopasta

oliivia said...

Moi,
onpa hieno haastevastaus!
Sori ettemme aiemmin ehtineet kommentoimaan, kesälomamatka painoi päälle ;)
Nythän tätä pääsee sitten kokkailemaan, nam!

Liina said...

Sanna :D välillä vaan käy hassuja sattumia :D kiva kuulla, että näyttää kokeilemisen arvoiselta. olin ite ihan jeeeeeeeeee kun löysin sun mestan, mutta oma tätä pitää tehdä -lista räjähti.

Hanna - sanoispa mun avomies joskus noin myös :D mutta se ei johdonmukaisesti innostunut ohrastakaan (ja riisi on sen mielestä kai kauheaa.) menen heti stalkkaamaan ohrareseptejä sun luota :)

Oliivia, no hätä :D kesälomareissu on oikein ymmärrettävä syy! kerro sitten miltä maistui. tai siis toivottavasti maistui :D

Aurinkotuuli said...

Oho, täällähän on kehuttu vanhaa tonnarireseptiäni. Kiitos ja kumarrus. Olinkin jo unohtanut tuon helpon ja maukkaan vuokaruuan. Ja anteeksi kommentoimaton poissaoloni. "Kevätunien" jälkeen olen kuitenkin täällä taas! Nyt on tullutkin päiviteltyä uusia juttuja oikein urakalla :D.

Liina said...

mä kato vaan olin shokissa, että noin monta sun tekemää ruokaa missasin. vaan voihan ne onneksi jälkikäteen lukea - ja kiva kun olet palannut :D

...sitä en kyllä tajua, miten maailman parhaan tunaruoan voi UNOHTAA :-o