Oodi Tabascolle

Maailmassa kasvaa monia ihmeellisiä puita, jotka tuottavat vielä ihmeellisempiä hedelmiä. Näistä hedelmistä tässä mainittakoon pommac ja tabasco.
Kaikki olemme varmasti televisiosta oppineet, että pommac kasvaa Ranskassa Pommacin maakunnassa. Siellä kypsät pommacit poimitaan hellästi käsin ja toimitetaan Suomeen janoisen Liinan juotavaksi.

Tabasco puolestaan kasvaa luullakseni Meksikossa, Tabascon osavaltiossa sekä ehkä Yhdysvaltain eteläosissa. Joitakin lajikkeita tuodaan myös Suomeen.

Suuri Tabasconumero

Kaikille varmasti tuttu on perinteinen punainen tabasco, tuo laitoskeittiöiden aurinko. Oppilaitosten ja työpaikkojen ruokaloissa punaisesta tabascosta nähdään usein kookas jättitabascolajike, josta riittää useammallekin ruokailijalle. Punaisen tabascon hyvinä puolina voidaan hieman hapanta makua ja riittävää tulisuutta. Punainen tabasco sopii minkä tahansa laitosruoan ilmettä kohentamaan; lisäksi lajike on varsinainen klassikko Pizza Hutin Hawaiian-pitsan päällä. (Älä ikinä yritä syödä ilman!)Punaisen tabascon rinnalle Suomeen on viime aikoina alettu tuoda myös alkuperäislajiketta miedompaa vihreää tabascoa. Vihreän tabascon maku on hienostunut ja maukas. Vaikka tulisuutta ei vihreästä tabascosta löydykään, voidaan sen hyvänä puolena kuitenkin pitää sen yleiskäyttöisyyttä. Vihreä tabasco sopii kaikkeen; salaatinkastikkeeksi, kananmunien päälle brunssilla ja ... no ... mihin ikinä sitä keksiikin laittaa.Yksi uusista tabascolajikkeista, hiljattain Suomessakin nähty, on valkosipuliin vivahtava tabasco. Myöntää täytyy: en ole kokeillut. Tämän valkosipulin ja tabascon pyhän risteytyksen on kuitenkin sanottu olevan vihreää tabascoa voimakkaampaa mutta alkuperäistä punaista tabascoa miedompaa. Lajikkeen on sanottu myös sopivan italialaiseen ruokaan; jaottelu kuulostaa oudolta, sillä ainoa ruoka johon tabasco nähdäkseni ehkä ei sovi, on japanilainen.Chilpotle-tabasco on savunmakuisessa hienostuneisuudessaan suorastaan jumalaista. Chilpotle-tabascon väri on selvästi muita tabascoja tummempi. Tätä tabascojen eksoottista kuningatarta voi huoletta sotkea ruokaan, joka ei onnistunut ihan niin hyvin kuin olisi voinut toivoa - lopputulos on taivaallinen, vaikka ei ehkä muistutakaan ruoan alkuperäistä ajatusta. Chilpotle-tabasco ei ole tulisin tabascolajike, mutta ainakin Suomessa myynnissä on muita tabascoja hieman kookkaampi lajike.Tulisimman tabascolajikkeen mukaan on nimetty myös eräs chili: habanero. Habanero-tabascon ehdottomana vahvuutena voidaan pitää infernaalista tulisuutta. Pieneksi heikkoudeksi voidaan laskea maun tietynlainen kovuus - tässä tabasco, joka ei varsinaisesti ole maukas. Riittoisa kuitenkin. (On myös joitakin irvileukoja, joiden mielestä tabascon ominaismakua ei tulisuuden alta maista, mutta kaikki me asiaamme vakavasti suhtautuvat tabasconmaistajat tiedämme tämän väitteen olevan puppua.)Rakas lukijani - mikäli et ole täysin myyttinen olento, kerrothan, mikä on oma suosikkisi tämän jalon hedelmän eri lajikkeista?

(Lupaan että seuraava postaus on jotain järkevää. Vaikka käsittämättömän hyvä tabbouleh.)

13 comments:

Mä en kyllä kamalasti osaa tai saa käyttää tabascoa ettei maha suutu, mutta chipotle on ainoa jota on kaapissa, ainoa jota on koskaan ollutkaan. Kyse on siis yhdestä ja samasta pullosta, en vain koskaan muista käyttää sitä. Mihinkäs lykkään sitä ens kerralla, oi tabaskoasiantuntija? :-)

Liina said...

chi-tabasco (eikö ole hieno lyhennys) onkin oiva valinta, nuori heinäsirkkani :D

laita sitä tähän:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4750/jollof-rice-with-chicken

siitä nimittäin tuli "ihan ok", joten se ehdottomasti kaipaa tabascolla koristelua. sitäpaitsi riisi on onnen omiaan taittamaan liikaa tulisuutta :)
(voi myös olla, että annoin paprikoiden kypsyä liiaksi.)

mun vatsa on jatkuvasti siinä tilassa, että kumma kun en syökse tulta :P

mutta vihreää tabascoa kannattaa kokeilla! se ei aiheuta vatsahaavaa, ei ainakaan isoa.

Liina said...

onpas muuten kiusallista, että kirjoitin tuon yhden tabascon koko ajan väärin.

tästä lähtien sanon sitä vaan chi-tabascoksi, se kuulostaa niin valaistuneelta.

Anni said...

Chi-tabasco on jee! Testasin eilen mozzarellapatongin päälle ja se toimi siinäkin.

Kaikkien Tabasco-lajikkeiden kuningatar on kuitenkin Sweet&Spicy, lajike jota ei Suomen leveyspiireillä tapaa. Chilinörtti avomieheni lähetti viime vuonna sähköpostia Ameriikkaan Tabascon tehtaalle ja tilasi sieltä laatikollisen erisorttisia Tabascoja. Menetin sydämeni Sweet&Spicylle.

Anna said...

Mä suosittelen loikkauskokeilua Amazon-kastikkeiden pariin. Ne on Tabascon kilpailijoita, mutta ei yhtä etikkaisia, jotenkin hedelmäisempiä. Tykkään. Sun kantaruokakauppa ainakin myy, tex-mex- hyllyssä ;)

Tabascoista lempparini on chipotle: kokeile (ja Ylimuuli myös!) sirotella sitä (jo popattujen) popcornien sekaan reilulla kädellä. Nam. Toimii myös Amazoneilla.

Liina said...

Anni, ooo! surffasin noi kuvat itse asiassa tabascon webisivuilta (siellä on myös chilireseptejä!) ja siellä puhuttiin juurikin tuosta sweet & spicysta. hitto.
...oliko se tabascolajitelma kovasti kallis? :D
(mahtavaa olla chilinörtti, muuten :)

Anna, mutkun mää tykkään etikkaisesta :D
okei, toden sanoakseni olen katsellut niitä Amatson-kastikkeita sillä silmällä. vähän vaan hirvittää, että kanssanisäkäs hermostuu joskus mun kuudensadan tsilikastikkeen lajitelmaan.. mikä niistä on paras?

tuli muuten mieleen, että kun toisena pääsiäispäivänä kaipasi huonoa ruokaa, niin kanssanisäkäs kipaisi naapurista hakemaan pari hampurista (nerokas ketjunimi :D) ja parit ranskalaiset. ja niihin ranskiksiin se chi-tabasco kyllä sopi kuin nenä päähän. sitä voi ranskisten päälle vaan ravistella reilulla kädellä (ja vähän suolaa kun olivat jotain outoa terveysmallia..)

Anna said...

Mun piti miettiä tätä oikein urakalla, mutta en keksi, mikä niistä on parasta! Ne on niin erilaisia ja niin hyviä kaikki. Punainen habanerosoossi lienee "perusmateriaalia", eli hyvää punaista chilikastiketta. Vaaleankeltainen maistuu vähän vihreälle tabascolle, mutta tulisemmalle. Chipotle on tosi savuisaa ja herkullisen suolaista, hieman vähemmän tulista. Mangokastike on oikeastaan mietoa, mutta hedelmäisyydessään tosi jännä höyste esim. jo mainitsemiini popcorneihin. Tein siitä jauhelihan kanssa myös mainiota tortillantäytettä kerran.

Ei auta kun kokeilla kaikkia! ;)

Tää on tätä kun ei käytä comment trackeria! Nyt vasta huomasin sun vastauksen ja reseptiehdotuksen, onneksi chitä piisaa edelleen jääkkärissä. Sori ku oon tällanen muuliaasiheinäsirkka joka herää myöhään.

Ja popparit! Ja mozzarellaleipä! Ja kaikki. Oonpa nolo. Mut meen kokeilee.

Liina said...

ylimuuliseni, mutta se resepti ei ehkä ollut yleistä parhaimmistoa niin siksi se käy erityisen hyvin chi-tabascolle pohjaksi :P
käytännössä mikä vaan ruoka mihin on jo vähän kyllästynyt sopii :D

tai jos joskus haet vaiks ranskiksia kans.

anna, syökset mut konkurssiin mutta pakko kai se on :D

Merja said...

http://www.theasiancookshop.co.uk/index.asp?function=PRODUCTIMAGEWINDOW&closedelay=20000&SRC=/ekmps/shops/asiancookshop/images/pict0431.jpg

Tämä on mun ehdoton ykkössuosikki!

Liina said...

ooo! mutta saako tuota suomesta?

mua muuten pelottaa, että tulevasta köpiksen reissusta tulee pelkkää ruokaturismia. en suostu pois ruokakaupoista :D

Merja said...

Saa saa! Jos asut Helsingissä, niin Hakaniemen Vii Voanista saa eri vahvuuksilla kyseistä kastiketta! Tullimiehet nauraa, kun on matkalaukku täynnä pelkkää ruokaa:D

Liina said...

tullimiehet saa nauraa ihan rauhassa, mutta kaverit voi hermostua :D

hitto, asun Vii Voanista parin korttelin päässä. ehkä voisi sielläkin joskus muistaa piipahtaa. kiitos!