Nappikahvia, anyone?

Maailma ei kuulemma mene eteenpäin ilman vaahtoavia eukkoja, joten vaahdotaan nyt sitten.

Nestlé lähestyi minua juuri Dolce Gusto -nappikahvimasiinansa mainoksella. Töihin otettiin testilaitteeksi Nestlén toisenlainen nappikahvikone, joka oli eilisen vaahtoamisen aihe. Dolce Gusto on kuulemma, hetki, "...täydellinen lahja hääparille, ylioppilaille, syntymäpäiväsankareille ja kaikille, jotka haluavat juoda kahveja kotona yhtä monipuolisesti kuin kahvilassa".

Otsasuoni pullistuu, piipöl. Olen todella iloinen, että menimme naimisiin jo vuosi sitten, eikä kukaan keksinyt kiusata meitä kapselikahvilla.

Tässä niitä vaahtopäitä:
  1. Yhtä monipuolisesti kuin kahvilassa? Ehkä. Yhtä maukkaasti? Takuulla ei. Nappikahvi maistuu karsealta, kapselikahvilta olen onnekseni välttynyt, mutten odota siltäkään kummempia. Jos haluaa kotiin hyvää kahvia, kannattaa investoida hyvään kahviin eikä keisarin uuteen vaateparteen.
  2. Työpaikan masiinan kahvikapselit ovat alumiinia jonka sisällä on kahvia. Mihin jätteeseen? Lipevä myyntijantteri sanoi, että alumiinia on kapselissa 0,5 g ja kapselit voi laittaa energiajakeeseen. Toki, hän jatkoi, on kuluttajan vastuulla sitten myös laittaa se kapseli sinne energiajakeeseen. EI KÄY, sanon minä. Firmat eivät voi vetäytyä jätteidenkäsittelyvastuusta laittamalla lipeviä myyntijanttereita kertomaan, että kyllähän me tekisimme, mutta kun käyttäjä. Työpaikalla haluan myös nähdä sen prosessin, jossa nappijäte myös menee sinne energiajakeeseen - missään firmassa, jossa olen itse ollut töissä, ihmiset eivät ole systemaattisesti kykeneviä laittamaan alumiinia sekajätteeseen biojätteen sijaan. Terveisin se kiukkuinen eukko, joka nyppii sekajätettä biojätteestä. Just say no.
  3. Itseään ei pidä lukita teknologiaan. Nappikahvia saa valikoiduilta jälleenmyyjiltä, kapselikahvia samoin. Kun tämä villitys joskus loppuu - ja se kyllä loppuu, uskokaa pois vain - kouraan saattaa jäädä ruma muovinen kapine johon ei saa täydennyskapseleita. Tai se täydennys maksaa paljon enemmän kuin kaupasta saatava kahvi + kahvintekosälä, joita muuten saa useilta eri valmistajilta. Myös luomuna ja reiluna.
  4. Nescafén webisivut eivät ilmeisesti ota kantaa ympäristöasiaan, tai jos ottavat, on kannanotto piilotettu jonnekin alasivuille jonne ei voi löytää ennenkuin sivu on pakko sulkea kammottavan taustamusiikin takia. (Musiikin kyllä saa pois - jos löytää oikean napin, jonka paikka tietenkin vaihtuu joka sivulla. Alasivulla musiikki alkaa soida uudestaan. Äänimaiseman saastutus on ainakin itselleni lähes tarpeeksi hyvä syy boikotoida tuotetta kuin tuotetta.)
Argh. Jos haluaa uusia kahvinkeittovälineitä, kannattanee tutustua vaikka mutteripannuun. Siitä olen kuullut vain hyvää.

8 comments:

Anna said...

Amen! Olen itse miettinyt aihetta paljon. Mikä saa ihmisen valitsemaan itselleen koneen, jonka jokaisesta kupillisesta tulee maatumatonta (joo joo, kyllä se sitten joskus ehkä maatuu, ainakin jos poltetaan) jätettä.

Mutta hyvää työtä markkinointikoneistot tekevät, napit ovat todella söpöjä. Erityisen suuren kiusauksen valtaan jouduin Pariisin Nespresson myymälässä, joka oli aivan uskomattoman kaunis ja tyylikäs paikka! Nähtävyys Eiffelin rinnalla, sanon minä. Olisi ollut ihanaa ostaa niitä kauniita podeja kauniiden ihmisten perässä ja tuntea itsensä pariisilaisen kauniiksi tyylikkääksi.

Mutta ei, pinnan alla tökkii pahasti. Niinpä porskutan mielelläni kohta 9 vuotta vanhalla koneellani, ja satsaan oikeasti hyviin laatupapuihin.

kaisa said...

Tekisi mieli aloittaa kuten Anna: Amen!

Tämä on aihe, josta vaahtoaminen on täysin aiheellista.
En viime vuonna suostunut osallistumaan yhden kaverin kimppalahjaan, joka oli ...ylläriylläri ... nespresso keitin.
Olin onnellinen, että löytyi vaihtoehtoinen kimppalahja, kunnollinen valurautapata - monikäyttöinen ja pitkään kestävä :)

Kun juon kahvia, juon vaan hyvää kahvia, ja kyseiset kapseli- ja nappikahvit ei kuulu siihen ryhmään. [piste]

meillä kotona kahvi jakautuu kahteen, se mitä puoliso aamulla juo jonka maulla periaatteessa ei ole väliä, se juodaan vain vanhasta tottumuksesta jotta herää, ja sitten on KAHVIA joka on nautinto joka keitetään juuri espressopannulla ja kahvilajikekkin on eri. osa kahvin juomisesta on se rituaali jolla saamme kahvin valmistettua, papujen jauhaminen ja kahvin keitto. miksi kaikella pitää olla niin kiire, eikö saa hengähtää edes sitä hetkeä kun kahvinsa keittää ja nauttia sen herkullisesta ja aivan tuoreesta aromista?!? mietin vaan että mikä tässä "maksaa"?

mikko said...

HEAR HEAR !!!

Liina said...

Anna, toi on ihan totta. nehän ON ihan käsittämättömän hyvin tuotteistettuja, juuri sellaisia joista tulee iloinen ja hyvä mieli ihan silkasta visuaalisesta ilosta.

sitäpaitsi mä oon maistanut teidän kahvia ja toimisin ihan samoin kuin sinä :)

Kaisa, ihan mahtavaa! ja ihailtavaa suoraselkäisyyttä :)

Herkkusuu, juuri noin. teidän kahvi on varmasti laadukasta ja OIKEASTI hyvää ja kun siihen käyttää vähän aikaa, siitä saa myös isomman nautinnon.

Liina said...

Mikko :)

aleksi said...

joo mullekin tuota yritettiin tyrkyttää mutta ajattelin etten jaksa postiin asti romua mennä hakemaan. hirvittävän rumahan se on, täysin turha ja kahvikin pahaa.

Unknown said...

hey this is wonderful article I really appreciated this essay Writing thank you very much such an amazing blog….
essay writer