Kaalisalaatti

Kokeillaanpas taas jollain epähaastavalla.

Meillä on nykyään kaasuhella, ja se on silkkaa rakkautta. Ei sillä, että olisin silti tehnyt sillä juuri mitään; olen paistanut pinaattia, pekonia ja kananmunia - enimmäkseen, ja kananmunia lukuunottamatta, salaattilisukkeiksi. KOSKA EN OSAA ENÄÄ TEHDÄ MUUTA KUIN SALAATTIA. (Pekonia paistaessani ajattelen aina sitä, miten paljon Hanna Partanen tätä paheksuisi, ja hyrisen tyytyväisyydestä.)

Joten siis salaattia. Tunnustan vahvojen todisteiden edessä, että minulla on myös intohimoinen suhde kaaliin. Tässä syyttäjän esittämät todistuskappaleet:
  1. Työpaikkaruokalassa oli yhtenä päivänä lisukesalaattivaihtoehtona kaalisalaattia. Työkaverini ei kohteliaasti sanonut mitään siitä, etten koko aterian aikana lakannut hehkuttamasta kaalisalaatin erinomaisuutta yleisesti ja sen kaalisalaatin erinomaisuutta erikseen. Jos olisin kehdannut, ja - olennaisemmin - aikaakin olisi ollut, olisin santsannut. Vieläkin harmittaa, etten tajunnut iltapäivällä käydä syömässä lounasta numero 2, kaalisalaattia kaalisalaatilla.
  2. Pakotin kaverini Rafla-nimiseen ravintolaan, jonka lohi-avokadosalaattia oli hehkutettu Paras aika vuodesta -blogissa. Vasta kun kuorin lohta sivuun muistin, miksi olin suhtautunut niin pakkomielteisesti tähän salaattiin. Siinä oli KAALIA. Ja luvalla sanoen, se oli inspiroitunutta kaalia. Sydän tähän.
  3. Halusin joskus kesämökille sipsien sijaan kaalia. Rouskuttelin sitä samaan tahtiin kuin sipsejä, which is to say, vauhdilla. Illalla kärsin vatsanpuruista (mutta sipseillä olisi ollut sama vaikutus.)
Uutta kaalia saa jo. Se on kyllä Unkarista, mutta Unkarihan on käytännössä Etelä-Suomea, sukulaiskielialue ja kaikkea. Ja varhaiskaalisalaatin ohjeen saa Hesarista.



Varhaiskaalisalaatti
  • 400 g kaalia
  • 1 punainen paprika
  • nippu retiisejä
  • 3 rkl öljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa (tämä on minusta vähän makuasia, rakastan etikkaisia kastikkeita joten lorautin reippaasti enemmän. Ja ensi kerralla laitan vieläkin enemmän! BUAHAHA!)
  • 3 valkosipulinkynttä 
  • ripaus maustepippuria (meillä oli vain mustapippuria. Lisäksi laitoin suolaa. Se oli varmasti kulinaristinen virhe, mutta minä tykkäsin.)
Silppua & sekoita vihannekset keskenään. Sitten sekoita kastikeaineet keskenään. Sitten sekoita vihannekset ja kastike. Sitten anna vetäytyä jääkaapissa niin kauan kuin maltat. Lopuksi: nauti.

En aio syödä muuta koko viikonloppuna. Ellen sitten vähän pekonia. Ja ehkä parsaa.

PS. Kaalin sekoittaminen majoneesiin on nähdäkseni todiste siitä, että maailmassa on virhe.

3 comments:

Merituuli said...

kaali on kyllä herkkua, musta kyllä parhaimmillaan laatikossa pitkään muhitettuna. mutta se onkin ihan eri juttu se!

jos kerran kaaliraasteista tykkää, huomasitko meidän taannoin postaaman sumisalaatin. oli HYVÄÄ! ja meikäläisittäin ainakin eksottista :). http://sillasipuli.blogspot.com/2010/03/sumisalaatti.html

zaia said...

Unohdit porkkanat, muuten ihan ok.

Liina said...

Merituuli, mäkin rrrrrakastan kaalilaatikkoa :) mutta se on ehkä enemmän syksyjuttu, ainakin mulle.

ja kylläpäs muuten huomasin sumisalaatin! punakaalista en diggaa yhtään, joten meinasi mennä ohi se, että sen voi tehdä valkokaalistakin. laitoin ehdottomalle kokeilulistalle heti, kun taas syön nuudeleita ja muita hiilaripommeja ;)

Zaia, pah, porkkikset ei oo mikään välttämättömyys :D