Arkistojen kätköistä

Joskus taannoin raahasi itseni ja sitruuna-marenkipiirakan blogitapaamiseen. Sitten jälkikäteen mietin että enkö nyt mitenkään voinut keksiä mitään OMAPERÄISTÄ tai muuten vaan siistiä ja nerokasta, kuten kaikki muut, ja tunsin oloni epäonnistuneeksi - mutta siinä nyt sinänsä ei ole mitään uutta :D

Piirakkaa tuli tehtyä kesällä itse asiassa kahteen otteeseen, ensin limeteillä ja sitten sitruunoilla.
Ja nyt kuulin väitteen arvostamaltani taholta, että se sitruunaversio oli paras arvostamani tahon koskaan maistama sitruuna-marenkipiiras, joten aion kohottautua sitruunamarenkisen alakulon suosta ja blogata sen saakelin tortun nyt vihdoin.

Key west lemon pie à la Kodin Kuivalehti
  • 400 g pakastemurotaikinaa (liikutun aina kun ei tarvii tehdä taikinaa itse)
Sitruunakiisseli
  • 6 keltuaista
  • 1,5 dl sitruunamehua (tai limetin, jos niistä pitää enemmän)
  • 1 sitruunan pesty, raastettu kuori
  • 1,75 dl sokeria
  • 7 rkl kylmää voita
Marenki
  • 4 valkuaista
  • 1 dl sokeria

Uuni päälle: 175 astetta on hyvä.

Sitten kiisselin tekoon: mittaa keltuaiset, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste (paksupohjaiseen) kattilaan. Lisää sokeri ja keitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu (väitetysti noin 8–10 minuuttia). Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voita lusikallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Jätä kiisseli jäähtymään.

Kauli sulanut murotaikina hieman ohuemmaksi ja nosta se voideltuun piirakkavuokaan tai irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Ahem. Kaulitseminen on yleisesti inhokkikohtani.
Kaada jäähtynyt kiisseli pohjan päälle ja paista uunin keskiosassa 25–30 minuuttia.

Kun piirakka on uunissa, mutta ei ehkä ihan heti kun se on mennyt uuniin, vatkaa valkuaiset (melkoisen kovaksi) vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Vatkaa seos kiiltäväksi. Kun sanon kiiltäväksi, tarkoitan, että marengin on syytä kilpailla hääpukukankaiden kanssa.
Läiski marenki piirakan päälle ja jatka paistamista n. 10 minuuttia tai kunnes marenki saa kauniin värin. (Marenkiin saa hauskoja muotoja vain läiskimällä. Lättänää marenkia ei korjaa mikään.)

Nyt sitten toimitus pyytää huomauttaa, että sokerin määrän kanssa kannattaa olla tarkkana. Varsinkin limeteillä tästä piirakasta tuli aika ätläkkä. Sitruuna lienee sitten vähän happamampi kun ihan samaa death by sugar -fiilistä ei tullut. Mutta kolmannella yrittämällä saattaisin laittaa kiisseliin jopa piirun verran vähemmän sokeria kuin ohjeessa sanotaan.

8 comments:

Hitto sä oot nopee! :-D

En yhtään ihmettele sen arvostetun tahon ihastusta, näyttää ihanalta ;-) Ja menee testipenkkiin huomenna. Sitruunoilla, arvelisin, sillä sitä versiota näköjään olen päässyt maistamaan. UUuuuuuu-iiiihanaaa. Sitruuna-marenkipiiraassa on jotain samaan aikaan hienostunutta ja toisaalta sellaista amerikkalaista kodikkuutta.

Liina said...

Sörnäisten Salama :D
...vai Salami, mitens se nyt oli.

Toi hienostuneen ja kodikkuuden yhdistelmä varmaan minuunkin vetoaa :D Ja se ajatus, jossa joku tuo tätä jääteen kanssa tarjolle kun puutarhan sitruunapuut notkuvat hedelmää... Toivottavasti piirakka onnistuu!

Voi mua, yritin tehdä ihan kamalassa kiireessä kahta tällaista ja pissin sitte toisen marengin :-D Vaan eipä haittaa, teen illalla uudet. Siis piiraat on ihan okei, mutta se toinen marenki. Siitä lisää sitten postauksessa ;-) Ei millään muotoa ohjeen vika, oman pään vain ja kiireen. Hehehehhee... Jos se ei illal skulaa ostan jotain cremee tai kermistä ja pursotan päälle hämäykseks ;-D

Aurinkotuuli said...

Mmmm... minäkin olen tehnyt tätä (tosin en valitettavasti tehnyt postausta) ja tämä oli ihan huippuhyvää!!! :D

Liina said...

Muuli miten kävi? :D toivottavasti kaik män hyvin ja marenki ehjääntyi ja kaikki olivat onnellisia ja iloisia? :)

hämäyssuunnitelma kuulosti aika nerokkaalta. pistin korvan taa ;)

Aurinkotuuli, voithan sä postata sen tälleen vähän myöhässäkin :D kuten minä, vain 5kk postauslagia (ja sitten syytetään nopeaksi...)

mutta mitä mieltä sä olit siitä sokerin määrästä? mun makuun olisi voinut siis olla happamampikin, mutta mä oon kai vähän outo.

Marenki ei ihan skulannut mutta piiraat skulas silti! Marenki ei oikein kestänyt säilytystä yön yli :-D Vähensin kiisselistä sokeria niin, että laitoin 1,5 dl joka oli mun mielestä aivan nappi. Happamaa sillai ihanasti. Ei-happamien ystäville ehkä turhankin, mut nehän oliki mun synttäripiiraat. Ja kaupaks kävi! Ihanaaaaa oli.

Kiitos.

Liina said...

voi pahus, anteeksi :(
kun sanoin, että otaksun tämän kestävän säilytystä niin se väite perustui pitkälti muistikuviin - meillä kaikkien torttujen on yleensä säilyttävä 2-3 päivää jotta ehtivät tulla kokonaan syödyiksi.
ja jääkaapissa tämä on säilynytkin, mutta ulkonäöstä / marengin koostumusmuutoksista ei ollut mitään muistikuvaa enää...

mutta hyvä jos muuten onnistui :D ja sokerin määrä kuulostaa just siltä, että kokeilen sitä seuraavalla kerralla, kiitos :D

Eijeii, ei se mitään, hyvin ne piiraat kelpas! Voihan se olla että vatkasinkin liian vähän aikaa marenkeja ja ne siksi kärsi. Olin melko kiireessä O_O

:-D

Sokerinmäärä oli noin aika täydellinen, enempää en ainakaan yleisökommenteista päätellen lähtis karsimaan ;-)