Munakoisoja

Alunperin piti ottaa ja sanoa munakoisolle käsipäivää tämän Pippurimyllyn reseptin tapaan, mutta en keksinyt mitään pääruokaa sen kanssa. Joten parmalaiset koisot saavat vielä odotella - mutta vain hetken! Lupaan!

Minä sensijaan löysin Annika Tidehornin kirjasta Tulista hyvää täytettyjen munakoisojen ohjeen. Se vaikutti sen verran tuhdilta, että toimisi ilman erillistä lisukettakin. Indeed.
Alla ihan vähän muokattu versio.


Täytetyt munakoisot
4-6 annosta, lähempänä kuutta
  • 3 munakoisoa
  • 2 rkl öljyä
Täyte:
  • 400 g jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • öljyä
  • 200 g tomaattimurskaa (osta 400 g purkki; toinen puoli menee kastikkeeseen)
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2 valkosipulin kynttä, silppuna
  • 1 dl hienonnettua persiljaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 2-4 tl harissaa
Kastike:
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 dl vettä
  • 200 g tomaattimurskaa
Optional:
  • juustoraastetta
Uuni päälle: 175 astetta on hyvä. Pese ja halkaise koisot pitkittäin. Laita puolikkaat uunipellille ja sudi leikkauspuolta öljyllä. Lykkää pelti uuniin 20 minuutiksi. Käännä koisot ja lykkää pelti uuniin toiseksi 20 minuutiksi.
Ota pelti uunista ja riivi koisoista se osa, jossa on siemeniä - jättäen kuitenkin hedelmäliha. (Tämä oli yllättävän ikävää - etenkin kun ei malttanut odottaa, että kasvikset jäähtyisivät.)

Kun koisot ovat uunissa, voit tehdä kastikkeen: silppua sipuli. Sitten ruskista jauheliha ja lisää sipulisilppu pannulle. Lisää se 200 g tomaattimurskaa, 1 rkl tomaattisosetta ja mausteet (persilja myös.) Harissaa maun mukaan - minusta ainakaan lähikaupan harissa ei ole kovin tulista. Anna muhia hetki.

Laita munakoisot uunivuokaan ja täytä ne kastikkeella. Loppuvaiheessa voit pinota kastiketta koisojen päälle.
Sekoita sitten loput tomaattimurskasta 2 rkl tomaattipyrettä ja 1 dl vettä. Kaada kastike vuokaan koisojen ympärille.

Juustoraasteoption voi käyttää tässä vaiheessa sirottelemalla raasteen vuoan päälle.

Peitä vuoka foliolla ja lykkää uuniin (edelleen 175) 40 minuutiksi. Käy kumminkin 20 minuutin kohdalla kiskomassa folio pois. (Epäilen myös synkeästi, että juustokerros saattaa ajaa saman asian kuin folio.)

Ohjeessa käskettiin tarjota tämän kanssa riisiä ja salaattia, mutta arveluni osui siinä oikeaan, etten minä ainakaan mitään riisiä tähän enää lisänä kaivannut. Hyvää kyllä oli <3

Ohjepoikkeamat tässä:
  • Alkuperäiseen ohjeeseen tulee toisen sipulin tilalle puolikas paprika. (Mutta sipuli on parempaa.)
  • Alunperin käskettiin käyttää sambael oelekia eikä harissaa. (Mutta aina saa vähän virittää, eikö?)
  • Juustoraaste oli ihan oma lisäys.

5 comments:

kaisa said...

Kylläpä vaikutti hyvältä :P
Täytyykin kokeilla ensi viikolla kun kaipaan kuitenkin taas ruokaideaa. Tosin jauhelihan taidan korvata soijarouheella, toi lehmä kun ei kauheasti maita...

Liina said...

itse asiassa siinä kirjassa oli myös vegeversio: fetatäytteisiä koisoja. aion kokeilla niitä seuraavaksi.

mutta sitä ennen suosittelen ihan ehdottomasti kokeilemaan tätä vaikka just soijarouheversiona :D

sanna said...

No mutta täytetyt koisothan ovat myös oikein maittavia! Myös tuo sisälmys noissa vaikuttaa kovin mieleiseltäni, jos siis jauhelihan tosiaan vaihtaa soijarouheeseen tai fetaan. Maiskis, täytyy mennä tekemään aamupalaa, ehdin nyt herkutella jo koisoajatuksella :D

- http://soppailua.vuodatus.net

Nelle said...

Munakoiso on ihana kun muuntuu niin moneksi. Tämäkin kuulosti ihan kokeilemisen arvoiselta, kieltämättä.

Liina said...

Sanna, tuon tomaattikastike oli tosiaan jotenkin aika hyvää. se kasvisversio, jota mainostin, näytti hieman erilaiselta - mutta ei kai se nyt haittaa, että on useitakin vaihtoehtoja tiedossa? :D

Nelle, mulla on ollut vähän vaikeuksia tulla sinuiksi munakoisojen kanssa, mutta nyt alan ehkä pikkuhiljaa ymmärtää niitä :)