Risottoa

Viime viikolla teki ihan kauheasti mieli risottoa. Jos joku lähellä sanoi vaikka "Ritva", minä kuulin, että "risotto". Tilanne oli siis aika paha ja myös hieman kiusallinen.

Joten sitten kun kanssaihminen lähti perjantaina sankaroimaan Ouluun, minä tein risottoa. Basilikarisottoa.

Basilikarisotto
noin 6 annosta lisukkeeksi, muuten vaan syödessä vähän vähemmän
  • 7-9 dl kanalientä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1-2 ruukkua basilikaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 05, tl suolaa
  • 50 g (tjsp) parmesania raastettuna
  • mustapippuria
Kuumenna kanaliemi kattilassa. (Hahaha. Vai vielä kattilassa. Minä keitin veden vedenkeittimessä ja kanaliemen tein fondista. Noloa.)

Kuori ja silppua sipulit, kuullota sipuleita kasarissa tai kattilassa. Öljyssä.
Lisää riisit ja kuullota niitäkin hieman.

Kaada viini sekaan. (Fiksu kokki on kaatanut itselleen jo lasillisen.) Sekoittele, ja kun viini on imeytynyt, lisää kanalientä desi tai pari kerrallaan. Sanomattakin on selvää, että keitosta saa sekoittaa kuin noita-akka konsanaan, mutta nestettä lisätään siis aina vasta kun edellinen satsi on imeytynyt.

Kun päästään siihen maagiseen pisteeseen, jossa riisi on "pehmeää, mutta vielä napakkaa pureskeltaessa", lopetetaan liemen lisäys ja tehdään basilikaöljyä.

Silppua (tai soseuta sauvasekoittimella, mutta minusta se on turhaa hienostelua) basilikanlehdet aika pieneksi. Lisää 3 rkl öljyä ja suola.

Sekoita basilikaöljy ja raastettu parmesan risoton joukkoon. Mausta pippurilla ja koristele basilikanlehdillä, jos niitä jää yli.

Tarjoa minkä vaan kanssa tai syö sellaisenaan lukien samalla hyvää kirjaa. Tänään tätä tarjotaan lohen kanssa.


Ketsuppilasta
heitettiin aamupalahaaste! Piti vastata jo viime viikolla, mutta aamut olivat epätyypillisiä kun harjoitin flunssaa kotona. Ensi tilassa tartun kuitenkin tilaisuuteen :)

6 comments:

Merituuli said...

Ritva :D

Liina said...

tai Risto :D

mulla on sekä valikoiva että editoiva kuulo :D

oliivia said...

Liina, siis mitä noloa? Meinaatko että on oikeasti muitakin tapoja lämmittää se kanaliemi kuin tuo vedenkeitin + fondi? Sulla oli sentään fondia, itellä tulee useimmiten käytettyä kuutiota ;)

Liina said...

Oliivia, olen jostain syystä uskotellut itselleni, että kaikki muut ruokabloggaajat varmasti keittävät tuntikausia kananluita lientä saadakseen ja näin nauttivat täysin ylivertaista risottoa - ja tästä sitten tuntenut syvää alemmuutta ;D

zaia said...

Nyt kun muista niin kerron, silloin vuotena miekka ja kilpi La Placen vielä toimiessa, söin siellä jumalattoman hyvää, hyvin risotonkaltaista pastaa. Armoton googletus paljasti että kyseessä on ilmeisesti lajike nimeltä Grano (http://www.food-info.net/uk/products/pasta/shapes.htm) jota sittemmin löysin ihan normikaupastakin. Makuelämyksen loivat ainakin grano, aurinkokuivatut tomaatit, chevren palaset ja tuo maaginen basilikaöljy kaiken päälle kaadettuna. Lämpimästi suosittelen!

Liina said...

Hohoo, aion tutustua ensi tilassa! Onkohan se yhtään samanlaista kuin orzo? (http://en.wikipedia.org/wiki/Orzo) Sitäkin jossain kehuttiin, mutten ole sitä mistään löytänyt :D

Arvostan kyllä tietoa siitä, että normikaupasta löytyy :)