Tabbouleh

Meidän tietokone on ollut epätilassa. En ole päässyt valloilleni internettiin, kommentoimaan muiden juttuja. Omien kirjoittamisesta nyt puhumattakaan. Onneksi kanssanisäkäs oli urhoollinen ja sitkeä ja tuhosi zippiohjelman jumittaman käyttäjäprofiilin ja ne 180 000 zippifilettä ja nyt kone toimii taas.

Löysin bbcgoodfoodista hyvän ohjeen tabbouleh-...jutulle. Voiko sitä sanoa salaatiksi?
Ohje oli tarkoitettu alunperin lisukkeeksi vaikka kalalle, mutta yritin vääntää siitä salaattimaisemman lisäämällä rutkasti kasviksia. Yritys oli tuhoontuomittu; riippumatta siitä, miten paljon kasviksia laittaa, couscous on hallitseva. Hyvää se kyllä oli, söin sitä välipalaksi ja iltapalaksi ja muutenvaanpalaksi.

Alla vähän sitruunaisemmaksi viriteltynä:


Tabbouleh
 • 250 g couscousta
 • 3 dl kana- tai kasvislientä (tai vettä)
 • 6 tai enemmän tomaatteja
 • pieni kurkku
 • kevätsipuleita 1-2 nippua, maun mukaan
 • persiljaa
 • raastettu sitruunan kuori
 • kuorestaan raastetun sitruunan mehu
 • 4-6 rkl öljyä (mutta jos hirvittää niin voi laittaa vähemmän)
 • suolaa ja pippuria
 • 1-2 kuivattua piri piriä jos haluaa
 • 1 valkosipulin kynsi
Laita couscous kippoon ja kaada kuuma liemi tai vesi päälle. Sekoita ja peitä jollain (meidän taloudessa löytyi vihdoinkin käyttöä sille kauhealle kotipitsan pitsalautaselle jonka kanssanisäkäs tyytyväisenä hankki) ja anna olla 5 minuuttia.

Silppua tomaatit, kurkku, sipulit ja persilja. Laita ne samaan kippoon couscouksen kanssa. Lisää vielä sitruunan kuori.

Kaada öljy sitruunamehun sekaan (alkuperäinen mehu-öljysuhde oli muuten 2-4 mutta kun minä pidän sitruunaisesta. Tee kuten hyväksi näet) ja mausta suolalla ja pippurilla ja piri pirillä joka on murskattu käsien välissä koska et ole vieläkään oppinut mitään niistä viidestä erillisestä kerrasta. Ja murskatulla valkosipulin kynnellä. Sekoita ja kaada siihen kippoon, jossa on jo couscous ja vihannekset. Sekoita taas. Tämän voi antaa vetäytyä hetken aikaa tai vaihtoehtoisesti kimppuun voi hyökätä heti.

Tein tätä pari kertaa, ja toisen kerran unohduksien jälkeen voin luottavaisesti tiedottaa, että persilja ja valkosipuli ovat olennaisia ainesosia, joita ei kenenkään pidä unohtaman.

6 comments:

Outi said...

Tabouleh (translitteraatioita on varmaan miljoona) on eräs mun lempijutuista. Ekaa kertaa sain sitä Abu Dhabissa kymmenisen vuotta sitten, kun sitä oli melkein joka aterian alkupalana erilaisten tahnojen kanssa. Mielestäni se on nimenomaan tabouleh-salaatti, jonka jujut on minttu ja sitruuna. Paljon olen käyttänyt (ainakin Stockalta saatavaa) valmista tabouleh-maustettua couscousia, mutta itse maustettu on kyllä parempaa.

Mun ohje on: 40% tomaattia, 40% kurkkua ja 20% sipulia, kaikki pieneksi kuutioituna. Sitten vedessä turvotettu couscous, johon sekoitetaan reilusti minttua, sitruunankuorta ja -mehua sekä oliiviöljyä ja suolaa. Ymmärtääkseni persilja olisi olennainen aines myös, mutta niin harvoin on kotona tuoretta sileälehtistä persiljaa, että useimmiten se jää pois. Ja samat sanat kevätsipuleista - niitä ei ole kuin alkukesästä. Couscousia (tai joskus bulguria) panen ehkä kolmanneksen tai puolet (tai jotain) kasvisten yhteismäärästä.

Nam. Tosi kivaa, että kirjoitit tabouleh'sta. Ja varo vaan, siihen jää helposti koukkuun. Kohta huomaat syöväsi sitä ainakin kerran viikossa.

Liina said...

haa! minttu ei tullut edes mieleen, loistavaa :) mietin kyllä villisti, että mitkä muut tuoreyrtit ehkä kävisivät ... ja päädyin hieman epäyllättäen korianteriin, johon jäin jumiin.

minä laitoin ihan tavan persiljaa, tungen sitä vähän joka paikkaan kun olen vihdoin oppinut siitä pitämään.

sun ohje näyttää mainiolta, aion kokeilla :) joo, koukkuuntumisen uskon, nyt tekee mieli tehdä taas tabboulehia. (sitäpaitsi on jotenkin kiva kirjoittaa tabbouleh. tabbouleh. hieno sana.)

kaisa said...

Tää blogi on niin hieno asia. Kiitos!
Mietin päivällä, mitä tänä viikonloppuna kokkaisin, tulin tänne ja totesin, että teen tätä sun tabboulehia ja seuraavaksi löyty se kana-nuudeliwokki. Tosin tän kanssa pitäis ehkä olla joku lisuke, joten jätin vähän kanapaloja wokista (jonka siis tein tänään ja jota jäi tietysti yli, mutta syödään viikolla sitten lisää).
Tosin täytyy jäleen myöntää, etten osaa tehdä juuri mitään ruokia oikeasti ohjeen mukaan. Käytän aina niissä sitä mitä on, enkä ikinä jaksa ostaa kaikkia aineosia, jos jotain puuttuu :P

Seuraavaksi mun pitänee alkaa opettelemaan kasvisruokia; sen verran vahvasti alkaa näyttämään siltä, että meidän kodissa kokataan syksystä lähtien niitä :)

Liina said...

mitä mitä mitä :D rupeatteko vegetaareiksi?

kiva jos tästä on iloa :)

hei jos mä tuun sinne niin laitetaanko vaikka pe ruokaa? tai siis ... luetkohan sä ees tätä :P

kaisa said...

Luen mä tätä välillä - siis myös kommentteja :)

En mä tiedä ruvetaanko me vegetaristeiksi, mutta siltä vaikuttaa. Ainakin hyvin kasvispainotteista ruokaa on tarkotus syödä. Tosin mä aion varmaan syödä myös kalaa. Voin syödä sitä sitten vaikka töissä lounaalla :P

Ja tietysti voidaan kokata, jos tuut tänne :D
Mä kannatan aina itse kokkaamista ulkona syömisen sijaan (mitäköhän mulle on tapahtunut...)

Liina said...

en tiiä mutta sama kävi mulle.
haluaakohan Heli syödä ulkona? no, se on välillä kivaakin. ja mä tiedän sieltä hyvän thaimestan :D

voisin varata lennot tänään.