Kolmen kaalin gratiini

Halusin tosi pitkään tehdä Koti ja keittiö -lehden webisivuilta kaivamaani Kolmen kaalin viherpippurigratiinia (siihen tulee ruusukaalia! Rokkaa!) mutta jäin jotenkin jumiin kurttukaalin kohdalle. Meni monta viikkoa ennen kuin keksin googlettaa asian, mikä on outoa koska Google ja minä, we goes back a long way.

Anyhoo, sitä gratiinia.Kolmen kaalin viherpippurigratiini
 • 400 g ruusukaalia (ruusukaalia! Yay!)
 • 300 g kurttukaalin sisempiä osia (tämä olisi nyt siis yhtä kuin savoijinkaali) (kieltämättä se on aika kurttuinen)
 • 200 g vihreää tai valkoista kukkakaalia (laitoin parsakaalia koska kaupan kukkakaalit painoivat kilon enkä sitä paitsi keksinyt, mitä on vihreä kukkakaali - ennen kuin muistin ne kummalliset fraktaalikukkakaalit viime kesältä, eikä niitä tietenkään nyt mistään saakaan, mutta parsakaali ajaa asiansa.) (Ja itse asiassa googletin lisää ja se fraktaaliotus onkin romanesku eikä mikään kukkakaali. Kaikkea kanssa.)
 • 3 dl vahvaa kasvislientä
Kastike:
 • 25 g voita
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • 1 dl ruoanvalmistuskermaa (tämä varmaan tarkoittaa, että vähärasvaisempaa)
 • 2-3 dl maitua
 • 1 dl juustoraastetta, esim. parmesaania (ja onko se tuon desinkään kanssa niin nuukaa?)
 • 1 tl viherpippuria (naurettavaa. Laitoin ainakin 3 tl.)
 • ripaus suolaa
Lisäksi voi laittaa 1-1,5 dl cashewpähkyleitä jos kokee sen tarpeelliseksi.

Siisti kaikki kaalit, riistä ruusukaaleilta kannat, viipaloi kurttukaali ja silppua lehdettömäksi riipimäsi kukkakaali. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja keitä pilkotut kaalit siinä lähes kypsiksi. Nosta kaalit reikäkauhalla uunivuokaan tasaisesti. (Voi tulla yllätyksenä, mutta meillä on reikäkauha. Olin itsekin aika yllättynyt.)

Tee kastike näin ikään: sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Vatkaa kerma ohuena norona mukaan, samoin maito. (Päivän toinen ylläri oli, ettei tämä palanut pohjaan lainkaan. Unelmakastike!) Pane juustoraaste ja murskatut viherpippurit kattilaan ja kuumenna vispaten kuin hullu kunnes juusto sulaa. Anna kiehua kolme minuuttia miedolla lämmöllä edelleen vispaten. Jos saat krampin käteen, käytä toista kättä.

Kaada kastike kaalien päälle vuokaan. Ripottele pinnalle pähkylät, jos haluat.
Gratinoi 225 asteessa 7-10 minuuttia tai kunnes näyttää hyvältä.

Tästä tulee ihan varpaita kipristelevän hyvää. Tosin reunaehtona on ehkä se, että pitää ruusukaaleista. Ja viherpippurista! Minä pidän molemmista kovasti.


Mihinkään mitenkään liittymättömästi: Kaaligratiiniannoksen jälkeen kuntomessuille! Viimeksi siellä oli kuohuviinibaari, mikä on minusta ihan paikallaan kuntomessuilla. Lisäksi siellä on Puhoksen Intersportin ständi. Kaverin kanssa luultiin molemmat pitkään, että Puhos on jossain Pohjois-Pohjanmaalla, mutta sitten selvisi että se onkin Itäkeskuksen takana.
Ja loppuillasta syömään tapaksia.
Kaikki mahdollisuudet hyvään lauantaihin siis olemassa.

2 comments:

Sohvi said...

Loistavaa. Oon kuleskellut varmaan kaksi kuukautta ihmetellen, mitä keksisin tehdä ruusukaalista, jota mun on epämääräisesti tehnyt mieli koko sen ajan. Tätä pitänee testata, semminkin kun ei ole ihan perus-valkokastike, joka musta on jokseenkin turha keksintö.

Liina said...

ihanaa, että muistutit tästä :D

tää on mun salaista lempparia. rrrrakastan ruusukaalia, syön sitä nykyään ihan tolkuttomasti pikacurryssani. (pikacurryn ohje on niin nolo, että sitä en julkaise IKINÄ.)

ja perus-valkokastike on ihan tosi turhaa, oon samaa mieltä.